23 Kasım 2012 Cuma

Arslan Makine, damper güvenlik donanımlarını artırdıSektörel Haber

Arslan Makine, damper güvenlik donanımlarını artırdı


23 Kasım 2012 Cuma 09:38

Arslan Makine, ürettiği damperlerde kabin içi sesli ve görsel ikaz sistemleri ile güvenlik donanımlarını artırıp, kullanıcı hatalarını en aza indirmeyi hedefliyor.


İZMİR - Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Arslan Makine, ürettiği damperlerde kabin içi sesli ve görsel ikaz sistemleri ile güvenlik donanımlarını artırıp, kullanıcı hatalarını en aza indirmeyi hedefliyor.
Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde (ALOSBİ) araç üstü ekipman ve treyler üretimi yaptıklarını söyleyen Arslan Makine Üretim Müdürü Haldun Türkoğlu, “Damperlerde çalışma esnasında oluşabilecek kullanıcı hatalarını sıfıra indirmek istiyoruz. Bu amaçla kabin içerisine yerleştirilen sesli ve ışıklı ikaz sistemi ile sürücü ikaz ediliyor. Sistem damper düğmesinin açılması ile birlikte devreye giriyor, kabin içerisinde sesli ikaz devam ederken aynı zamanda kırmızı ikaz lambası da yanıyor.
Damper araç şasisine oturana dek ikaz sistemi devam ediyor. Sürücü hem görsel olarak hem de sesli olarak uyarılmış oluyor ve aracını hareket ettirmeden önce damperi indiriyor. İkaz sistemi damper tamamen indirildiğinde devreden çıkıyor. Kabin içerisine yerleştirilen ikaz sistemi araç stop ettirilse dahi uyarı vermeye devam ediyor. Kabin içi uyarı sistemi kamu araçlarında standart olarak sunuluyor. Özel sektör içinse opsiyonel olarak projelere dahil ediliyor” dedi.
Kentsel dönüşüm projelerinin hayata geçirilmesi ile birlikte şehiriçi hafriyat taşımacılığının hız kazandığına dikkat çeken Türkoğlu, “Şehir içerisinde sürücü hatalarının sonuçları çok daha ciddi olabilir. Bunun önüne geçmek de damperlerde uygulanan güvenlik önlemleriyle mümkün. Son olarak Aliağa’da başlayan hafriyat çalışmaları şehiriçi trafiğini olumsuz etkiledi. Sürücü hatalarından kaynaklanan şikayetleri değerlendirdik. Gelen şikayetler arasında en belirgini, araç hareket halindeyken damperin farkında olmadan kaldırıcıya verilmesi sonucunda hafriyatın etrafa dökülmesiydi.
Kamu için çalışan damperler şehir içerisinde benzer sürücü hataları ile risk oluşturuyordu. Sürücü hatalarından kaynaklanan hataları ortadan kaldırmak için damperin kaldırıcıya verildiği andan itibaren kabin içerisinde hem sesli hem de ışıklı olarak sürücüyü uyarmak gerekiyordu. Damper şasisine yerleştirdiğimiz özel sensörler ile damperin kaldırıcıya verildiği andan itibaren devreye giren uyarı sistemi uygulamasını başlattık. Damper devrilme risklerine karşı damper şasi içerisine takviye, şasi arkasında burkulmaya karşı çapraz traversler, denge kolu mekanizması ve içi dolu arka mil gibi uygulamalara ek olarak sürücü hatalarına da çözüm getirmiş olduk” dedi.
64 metreküplük hardox damper dorse
Yeni ürün çalışmalarının da sürdüğüne dikkat çeken Türkoğlu, son olarak ayçiçeği, küspe ve benzeri hafif mal taşıyan müşterileri için 64 metreküplük yeni nesil hardox gövdeli dorseyi pazara sunduklarını vurguladı. ARS 12000 isimli modelin büyük ilgi gördüğünü belirten Türkoğlu, “Kendi mühendislerimiz tarafından geliştirilen ARS 12000 klasik dorselere göre hacim olarak oldukça avantajlı olmasının yanı sıra muadillerinden 1 ton daha hafif geliyor. Üstelik mukavemeti de daha fazla. Geleneksel yüksek metreküplü dorseler 13 tonun üzerinde gelirken, hacim olarak 50 – 52 metreküp ortalamaya sahipler. ARS 12000 ise 11,5 ton geliyor ve 64 metreküp hacme sahip. Dorse tonaj olarak hafiflerken metreküp olarak maksimum seviyede” dedi.
Gelen talepler üzerine yüksek metreküplü damper dorse modellerini yeniden gözden geçirdiklerini belirten Türkoğlu, “Özellikle Trakya’dan hacim artırımıyla ilgili yoğun talep aldık. Ayçiçeği taşımacılığında yüksek hacimlere ihtiyaç duyuluyor. Uzun süren titiz çalışmalarımız sonucunda ARS 12000’i geliştirdik. Dorsemizin üst teknesi SSAB üretimi 3,2 mm Hardox 450 aşınma plakalarından imal edildi.
Mukavemet hesaplamaları sonrası dorse gövdesine verilen özel kıvrımlar sayesinde üst teknemizi darbelere karşı daha dayanıklı, daha dirençli hale getirdik. Gövdeyi oluşturan plakaları yekpare olacak şekilde kullandık. Bu bize üst profilleri de aşınma plakasından yapma avantajını sağladı. Aşınma plakası seçmemizin nedeni mukavemetli ve esnek bir çeliğe ihtiyaç duymamız. Gövdeyi komple 3.2 mm çelikten imal ettik. Kullanıcılar açısından farklı malların taşınmasını ve yüklenmesini kolaylaştırmak için üst teknenin sağına ve soluna şaşırtmalı olacak şekilde 2 adet kapak ekledik. Arka kapak üzerine ise tonaj kapağı uygulamasını es geçmedik. Dorse içerisinde oluşacak basıncı almak ve arka kapağın rahat çalışmasını sağlamak için önemli bir ayrıntı” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder